*مشخصات افراد بلغمی

بازتاب‌های روانی و رفتاری در افراد بلغمی:

1- گرایش به علوم عقلی و ریاضیات. 2- حسابگر و محتاط 3- بد بهار و بد زمستان 4- منطقی و عاقل 5- میانه‌‌رو، محتاط و گاهی ترسو 6- تجارت پیشه 7- آرام ، منزوی و دارای حركات كند 8- گذشته نگر 9- ظریف و ریزبین و حساس 10- منظم و دقیق 11- دارای استعداد افسردگی 12- بدون استعداد ریسک 13- اهل سازش و بی اراده 14- درون گرا و منفی‌باف 15- نیازمند محبت 16- كینه‌توز 17- فراموش‌كار و كندذهن 18- بی علاقه به یادگیری 19- میل و توان جنسی كم 20- راحت و بی قیب اكثر مسایل.

علایم پوستی افراد بلغمی:   

دارای پوستی نرم و مرطوب ، غالباً سرد، دارای منافذ ریز (تعرق كم) رگ های پنهان دارند، رنگ پوست سفید، سفیدی چشم، سفید بی حال، مردمک آبی و روشن دارای موهای نرم و نازک و لخت با رنگ زرد ،بور و خرمایی روشن و سفید و غالباً افراد بلغمی بی مو هستند.

علایم گوارشی:                                                                                    

دهانی بی مزه ، مرطوب و پر آب دارند، اشتهای زیاد و خوراک فراوان دارند، توان هضم غذا در آنان كم است، معده نفاخی دارند، گاهی یبوست دارند و گرایش به شیرینی و شوری دارند به میزان زیاد.

گرایش به ترشی و بوی بد دهان ندارند، بوی بد مدفوع ندارند، قار و قور شكم دارند، تمایل به سردی‌ها ندارند و در عوض تمایل به گرمی‌ها به شدت در آنان وجود دارد.

اگر بلغمی در سر اضافه شد بلاهت و حماقت ایجاد می‌كند كه در اثر افزایش سردی در سر است، تمام داروهای افزایش حافظه گرم هستند ، اوج سردی در مغز آلزایمر پدید می آورد. (البته سرد و خشک).

اگر بلغم در خون نباشد تنفس انجام نمی‌گیرد.

افراد بلغمی نباید سردی‌جات را به تنهایی میل كنند (همراه با گرمی میل شود).

روغن نباتی، كره گیاهی، نوشابه، برنج، گوشت گاو، سوسیس و كالباس و فرآورده‌های این چنینی بلغم زا هستند و افراد بلغمی از این گونه مواد باید پرهیز كنند.

 

*مشخصات افراد دموی

بازتاب‌های روانی و رفتاری در افراد دموی:

1- علاقمند به ادبیات و موسیقی. 2- استعداد شاعری. 3- علاقمند به طبیعت . 4- اهل عشق و محبت. 5- بلندپرواز. 6- دوراندیش. 7- اهل خیر و معنویت. 8- خوش اخلاق و خوش رو. 9- شجاع و جسور. 10- دارای توان ریسك. 11- اعتماد به نفس بالا. 12- سخاوتمند. 13- تنوع طلب و بی علاقه به كار تكراری. 14- معمولاً بی نظم. 15- نوع دوست. 16- معمولاً بدحال در تابستان. 17- دارای هوش و حافظة قوی. 18- میل و توان جنسی فراوان. 19- چالاك و پرانرژی. 20- مستعد شقاوت آنی.

علایم پوستی افراد دموی:

پوست نرم، مرطوب و گرمی دارند، منافذ پوستی درشتی دارند كه از علایم منافذ درشت خوب عرق كردن است. رگهای دست آشكار و برجسته است، رنگ پوست گندم‌گون یا گلگون است رنگ چشم (سفیدی) با گرایش قرمز است ،رنگ مردمك میشی تیره و سیاه است موی سر: درشت و قابل انعطاف و دارای پیچ درشت است، رنگ مو: سیاه خرمایی تیره و روشن و معمولاً پر مو هستند.

علایم گوارشی:

مزه دهان:‌ شیرینی صبحگاهی است، دهانشان كم رطوبت است و كم تشنه می‌شوند. اشتهای زیاد و خوراك خوبی دارند، توان هضم غذا بسیار بالاست نفخ معده ندارند، یبوست ندارند، گرایش به شیرینی كم دارند و گرایش به شوری هم بسیار اندك است. گرایش به ترشی كم دارند. بوی بد دهان ندارند، بوی بد مدفوع ندارند، قار و قور شكم ندارند تمایل به سردی‌ها ندارند ولی تمایل به گرمی‌ها اندكی دارند.

افراد دموی باید غذاهای خنک و سردی مثل آش انار، آش آلو، آب زرشك خیار، مركبات و ماست و… مصرف كننده تا حرارت بدن تعدیل شود.

اگر فرد دموی همراه با غذای گرم مثل شیرینی‌جات از مواد و اغذیه سرد استفاده نكند دچار جوش و خارش بدن، گر گرفتگی، بیقراری، كهیر، سوزش ادرار، سوزش سر دل، و آفت دهان خواهد شد.

معمولاً بیماری‌های افراد دموی در اثر افزایش حرارت و رطوبت و به طور كلی افزایش خود خون به وجود می‌آید كه حجامت به عنون مؤثرترین درمان برای دموی مزاج‌ها مطرح است. چون دم گرم‌ و تر است و رژیم غذایی مناسب برای دموی‌ها رژیم غذایی سرد و خشک است. مثل بادمجان و عدس كه مزاج سرد و خشک دارند.

*مشخصات افراد صفراوی

بازتاب روانی و رفتاری در افراد صفراوی:

1-علاقمند به ادبیات و ریاضیات 2- دارای استعداد خشونت و بدخلقی 3- پائیز و زمستان را دوست دارند 4- گاهی عاشق و گاهی فارغ 5- گاهی با اراده، گاهی سست 6- گاهی پرانرژی گاهی كم‌انرژی 7- دارای استعداد معنوی به صورت مقطعی 8- تند و تیز و بی قرار 9- گاهی پر جرأت و گاهی آرام 10- پرخاشگر 11- ناآرام و دودل 12- گاهاً باعث رنجش دیگران می‌شود. 13- تیزبین و دقیق در برخی ابعاد 14- مقید به اصول ، منظم و حساس 15- آینده‌نگر و گاهاً خیالباف و دقیق در تصمیم‌گیری 16- حاضرجواب و باهوش 17- گاهاً سخاوتمند 18- میل بالای جنسی و توان جنسی متغیر 19- سریع، چالاك و پرانرژی 20- پرحرف.

علائم پوستی صفراوی‌ها:                                                                       

دارای پوستی خشك و بدون رطوبت، دارای منافذ پوستی درشت، رگهای دست گاهی آشكار و گاهی پنهان هستند، رنگ پوست گرایش به زردی دارد، سفیدی چشم سفید با گرایش زرد است، مردمك چشم میشی روشن است، موی سر، خشك و ضخیم و برجسته است، رنگ مو، سیاه و خرمایی است و صفراوی‌ها غالباً كم‌مو هستند.

علایم گوارشی :

مزة دهان تلخ صبحگاهی است، غالباً دهان خشك و تشنه است، افراد صفراوی كم اشتها هستند، توان هضم غذا بالاست، نفخ معده ندارند، یبوست ندارند، گرایش به شیرینی و شوری هم ندارند.

افراد صفراوی غالباً گرایش به ترشی دارند، بوی بد دهان ندارند، بوی بد مدفوع ندارند، قار و قور شكم ندارند، تمایل به سردی‌ها دارند و از گرمی‌ها گریزانند.

رژیم غذایی مناسب برای صفراوی‌ها (گرم و خشك) غذاهائی است كه سرد و تر باشند كه نمونه‌هائی از این غذاها عبارتند از انواع سالادها با سركه، روغن‌های نباتی و…

افراد صفراوی غالباً در اثر حجامت تعدیل مزاج یافته و رنگ و رویی به مراتب روشن‌تر از قبل خواهند داشت، اشتهای آنان با حجامت افزایش می‌یابد و در صورت تكرار حجامت فربه و چاق خواهند شد. نمونه‌ای از رژیم غذایی مناسب برای افراد صفراوی كاهوست كه سرد و تر است و برای دفع صفرا مفید است. ماهی، ماست و به طور كلی لبنیات ، گوجه‌فرنگی، مركبات، ماء الشعیر (آب جو) آب‌غوره ، آب‌لیمو برای صفراوی‌ها مفید و لازم است.

*مشخصات افراد سوداوی

بازتاب‌های روانی و رفتاری افراد سوداوی:

1- علاقمند به حسابگری و مسایل فنی. 2- کودن و کوته فکر 3- علاقه‌مند به بهار و تابستان. 4- كم احساس و منطقی. 5- میانه‌رو و محتاط 6- كم انرژی و مداومت در انجام كار.7- تمایل كم به معنویت. 8- ناآرام و همیشه در فكر. 9- دارای وسواس و نگرانی و دودلی. 10- بدون توان ریسك.11- انتقام‌جو. 12- مجذوب نمی‌شود. 13- میل جنسی فراوان – توان جنسی كم. 14- فكر و خیال فراوان. 15- بدبین، حساس، نگران. 16- منظم. 17- درون‌گرا. 18- اهل جدال و جنجال. 19- تیزبین و بادقت. 20- لجباز.

علایم پوستی افراد سوداوی:

پوست خشک و بدون رطوبت و دارای منافذ متوسط، رگ های دست پنهان است، رنگ پوست تیره است، رنگ چشم (سفیدی) سفید تیره است. رنگ مردمک میشی و قهوه‌ای است. موی سر، خشک و ضخیم یا مجعد است، رنگ مو، سیاه مات و جوگندمی است و فرد سوداوی معمولاً كم مو است.

علایم گوارشی :

مزه دهان صبحگاهان شور مزه است و دهان، خشك و كم آب است، اشتها زیاد، ولی خوراک كم است، توان هضم غذا بسیار كم است، نفخ معده فراوان دارند، یبوست دارند، گرایش به شوری و شیرینی دارند، گرایش به ترشیی ندارند، بوی بد دهان ندارند، بوی بد مدفوع، ندارند، قار و قور شكم دارند، تمایل به سردی‌ها ندارند و تمایل به گرمی‌ها دارند.

قال المعصوم:: لقمة الصباح مسمار البدن (صبحانه بدن را نیرومند می‌كند).

رژیم غذایی مناسب با افراد سوداوی:

سودا چون سرد و خشک است افراد سوداوی باید از غذاهای سرد و خشك پرهیز كنند و در عوض از غذاهای گرم و تر مثل عسل استفاده نمایند. غذاهای سرد و خشك مثل برنج كه بدن را با افت رطوبت مواجه می‌كند، مهم ترین عامل یبوست است (به خاطر دفع رطوبت).

در میان فصل ها، پاییز فصل سوداست و بهترین فصل برای حجامت افراد سوداوی نیز فصل پاییز است.

مصرف نوره در مواد بهداشتی دافع سوداست.البته نوره ای که حاوی آرسنیک باشد.

از بین نان ها نان سنگک مناسب‌تر از بقیه است. (به خاطر وجود سبوس).

سودا به معنای سیاهی است و افراد سوداوی باید از مولدات سودا مثل بادمجان و عدس و چای پرهیز نمایند (كمتر مصرف كنند) [سودا استخوان ساز است] تیر كشیدن سر، سردرد سوداوی است و حساسیت به صدا هم از افزایش سوداست كه این دو با حجامت به همراه مصرف سركه به عنوان رقیق كننده خون برای درمان بكار می‌رود.

 

یخ، سودا زاست و همه مزاج‌ها باید از آن پرهیز كنند. (آب به صورت غیرمستقیم باید سرد شود).در کتاب های طبی قدیمی چنین آمده است:”اگر طبیب بتواند شخص سوداوی مزاج را راضی کند هنر کرده است.

برخی ازحکمای طب سنتی به منظورجلوگیری ازبروزاشتباه وبرای آسان ترکردن انتقال معانی ،هرزمان صحبت از خلط خوب می شود.ازواژه خَلط استفاده نموده اند.

وهرزمان خلط بدموردنظر بوده است واژه خِلط رابه کاربرده اند.

خَلط به معنی آمیختن می باشد.زمانی که غذادربدن تجزیه وتفکیک شده وبا شیره ی گوارشی موجوددرکبد مخلوط گردد،به موادمفیدوسازنده بدن تبدیل می شودوچهار خَلط اصلی موجوددربدن راایجادمی کندکه شامل :صفرا،سودا،بلغم وخون می باشد.

زمانی که اخلاط موجود دربدن به درستی تجزیه یا جذب نگردند یا با یک ماده اضافه غیر مفید یا ناسازگارمخلوط شوند ، به وسیله جوش زدن (آکنه)آبریزش بینی یا اسهال و….از بدن دفع میشوند.این مواددفع شده ازبدن خِلط می نامند.

موادزاید چگونه از بدن دفع می شود؟

1-از طریق روده

2- از طریق ادرار

3- کیسه صفرا

4- طحال

5- ازطریق بینی

6- از طریق گوش

7-روزنه های پوستی وعرق

 

گاهی اوقات خلط محبوس فاسد طبق قواعد طب سنتی قدرت جذب نداردیعنی نمی تواندآینده یک خلط سالم را داشته باشدکه درخون می ماند وحبس می شودویا پس از عبوراز خون درگوشه وکنار اندام هاتجمع می یابدوباعث ایجاد تب می شودیا زمینه ساز انواع کیست ها ،ورم ها ،دمل ها،جوش ها ،برص وبهق و….می گردد.

اصولا درطب سنتی غذا وموادمورد نیاز بدن باید از چهار مرحله عبور نماید تا بتواندکاربردوکارآیی داشته باشد.

غذا از طریق دهان ودندان ها جویده با بزاق دهان مخلوط وعمل بلع انجام می شود.

ازطریق مری به معده وارد شده در معده غذا به حالت خمیری درآمده که به آن کیموس ویا هضم اول گویند.

وسپس این محلول درجگرویاکبددر هضم دوم قرارمی گیرد.واز آنجادرجریان خون جاری یعنی هضم سوم قرارمی گیرد.

خون خارج شده ازقلب به طرف اندام ها جریان می یابد وهضم چهارم صورت می گیرد.

کلمه نضج درفرهنگ طب سنتی مترادف پختن است وازکنش هاواعمال هضم می باشد.

منضج سودا مثل هویج ،مویز،انجیر

منضج صفرامثل آلوبخارا،سرکه انگبین

منضج بلغم مثل سیاهدانه،نمک

دم براساس اعتقادبزرگان طب سنتی خودش پخته وکامل است پس بهتره ازواژه مصلح خون استفاده شود که به عنوان مثال عناب ، تمبرهندی را شامل می شود.

مزاج در تعریف ابن سیناچنین است (کیفیت یا صورت حاصل از ترکیب ارکان یا کیفیت حاصل از امتزاج وترکیب عناصراربعه را مزاج گویند)

باتوجه به اینکه هراندامی ،دارای مزاج خاصی می باشدواگراز مزاج خود خارج گردداعتدال آن اندام یا آن شخص ازبین می رود ومزاج هر اندامی در هر شخصی، حدی داردکه اگراز آن حد تجاوز کند،اعتدال شخص از بین می رود.

مزاج قلب ، گرم وخشک است که با مزاج سرد وتر مغز برابری می کند و مزاج جگر گرم وتر است که با مزاج سرد وخشک استخوان برابری می کند وآن هنگام که مزاج اندام ها باهم برابری کنند ،جسم دارای مزاج معتدل می شود که در این حالت شخص احساس تندرستی می کند.

سوال: چرا در سنین بالا شنوایی انسان کم می شود؟

سوال: چرا هنگام سرما خوردگی شامه ما بوراکمتر احساس می کند؟

سوال: آیا مزاج نباتات بسته به تغییرات اقلیمی دچار تغییر می شود؟

محیط زیست چگونه بر اعتدال مزاج تاثیر گذار است.

محیط زیست یعنی مجموعه عواملی که بر روی مزاج هوا موثرند،شامل :موقعیت زمین از نظرپستی وبلندی ،دریاها،وجود درختان،گورستان ها،کیفیت خاک،بخاری که به زمین نزدیک تراست،کوههای پیرامون،تابش آفتاب وبادهای وزنده می باشد.

شهرهای شمالی بیشتر بلغمی هستند.

شهرهای نیمه بیابانی ،بیابانی،کوهستانی بیشتر صفراوی وسوداوی هستند.

شهرهای جنوبی بیشتردموی هستند.

مزاج استخوان وقتی معتدل است که خشکی آن بیشتر باشد،اعتدال مغزدر حالتی است که رطوبت زیادداشته باشد.

اعتدال قلب در شرایطی است که از حرارت بهره زیادی برده باشد و عصب هنگامی در مزاج معتدل است که از سردی نصیب فراوان داشته باشد.

منشاء زندگی قلب وروح می باشد که این دو بسیار گرم هستند.

به طور کلی 5 نوع حالت سلامتی بربدن انسان چیره می شود

  1. فردبلغمی سالم
  2. فرد سوداوی سالم
  3. فرد صفراوی سالم
  4. فرد دموی سالم
  5. فرد معتدل

خشمناکی،بی تابی،آشفتگی،زرنگی،زودفهمی،بی شرمی،خوش بینی،امیدواری،سنگدلی،چالاکی،خلق مردانه،تنبلی کم،تاثیرپذیری کم ازهرچیزی نشانه ی گرمی مزاج است.

و

آرامش،تاخیری عمل کردن،تنبلی،دیرفهمی،شرم زیاد،بدبینی،ناامیدی،ترحم زیاد،تاثیر پذیری زیادازهرچیزنشانه سردی مزاج است.

اگرمزاج گرم باشدپیوسته گرمی،تری ورطوبترا تحلیل می کندتامزاج خشک پدیدآید.

هرگاه مزاج،سردباشدباعث می شودکه تری هاخارج نشوندودر بدن تجمع یابند.

مضرات مزاج خشک در کودکی دیده نمی شود امادر جوانی بر شخص غلبه می کند ودر پیری به سردی می گرایدوبه سبب غالب شدن مزاج سرد،فضولات دربدن گرد می آیندوبیماریهای متعدد گریبان گیر شخص می شود.

 

خون یامزاج دموی

غذاباتبدیل شدن به خون سبب پرورده شدن اندام ها می شود.وازطرفی خون باعث گرم شدن بدن وشروع فعالیت ها می گردد.

طبع خون گرم وتراست.

خون طبیعی ،خونی سرخ رنگ وشیرین است که دارای بوی بدی نیست وبردوگونه می باشد

اول:خونی که دروریدها جریان داردوبسیارسرخ است واز جگر برمی خیزد.

دوم:خونی که در شریان جریان داردودرخشان تر،گرم تر وروان تراست واز قلب بر می خیزد.

گاهی اوقات خون با صفرا آمیخته می شودکه رقیق وتلخ وروشن است.

واگر با سودا آمیخته شود،ترش وسیاه وغلیظ می شود.

واگر با بلغم آمیخته شود مزه ی شیرینی خون کمتر می شود.

قلب:یک پمپ عضلانی است که تقریبادروسط قفسه ی سینه واقع شده است.وبه صورت پمپ دوبل کار می کند،یعنی طرف راست آن خون وریدی رادریافت می کند وبه شش ها می فرستدوطرف چپ قلب ،خون تصفیه شده رادریافت می کند وبه تمام بدن می فرستد.

اولی راگردش کوچک یا گردش ریوی می نامندودومی راگردش بزرگ یا سیستمی می نامندکه توضیح وتبین این نحوه ی گردش خون توسط جیمز هارویانجام گرفت.

وزن متوسط قلب ۲۷۵گرم است.

نکته جالب اینکه هر حیوانی که قلب بزرگ تری دارد،ترسو است مثل خرگوش وگوزن

نبض نیرومند منظم دلیل بر سلامت وسرحال بودن قلب است.

اگرخیال انسانی گرایش به شادی وسرورداردوبه سوی خوش بینی وآرزوهای پسندیده مایل است،دلیل برآنست که قلبش نیرومنداست.

واگر خیال وپندارانسان،انسان را به سوی دوری جستن از اجتماع وآزاردادن دیگران بکشد،دلیل بر حرارت قلب است.

واگر پنداروخیال انسان گرایش به بزدلی واندوهگینی دارد،دلیل بر خشک مزاجی قلب است.

مشخصات افراد دموی:

درشت اندام

سینه های پهن وگشاد- کشیدگی اندام-قدبلند-عضلات پهن-هیکل درشت-بلند پروازوامیدوار به آینده – دوست دار طبیعت-اعتمادبه نفس بالایی دارند-شجاع واهل ریسک می باشند-اهل محبت ورزیدن،خوش رو،سخاوتمند،درصد هوش بالا،خلق وخوی مردانه وبا مرام،توان جسمی بالا،بویایی وشنوایی متعادل،

دیرعصبانی می شوند ولیکن اگر بشوند خیلی کنترل کردن آنها سخت می شود.

زیاداهل نظم ومقررات نیستند.

رنگ پوستشان سرخ ویا گندمگون است.دراسترس ها رنگ چهره تغییر می کند.زود دچارغلظت خون وبیماریهای قلبی می شوند.

دردوران بلوغ زیاد آکنه وجوش درمیآورند.زیاد عرق می کنند ودر گرما کلافه می شوند.هوای لطیف بهاری را دوست دارند.

دارای موهای ستبر وضخیم اما بخاطر وجود تَری لَخْت می شود.

دموی ها زوداحساس تشنگی می کنندوصبحگاه بیشتر وقتها مزه دهانشان شیرین است،زیاد فکرمی کنند،

اشتهابه غذایشان خوب است،بیشتر دچار پروستات وهموروئید می شوند،بیشتراحساس می کنند که پاهایشان ضعف دارد وخواب می رود،بیشتراوقات زیر چشمانشان تیره است،استعدادبیرون زدگی دیسک وکمردرد رادارند،استعدادفشارخون،استعدادتری گلیسیریدوکلسترول بالا،عروق پاها گرفته وبه واریس تبدیل می شود.

نشانه های غلبه خون چیست؟

سنگینی اندام بخصوص سر،خمیازه های پیاپی کشیدن،دهان دره ،خوابیدن زیاد،شیرینی دهان،پدیدازشدن دمل های چرکی،خونریزی ازبینی ولثه،

چه کنیم تا به تعادل برسیم در مزاج دموی؟

ارتباط ومناجات با خدا بخصوص در صبحگاهان

دوباردرروزغذاخوردن(صبحانه وشام)

ترک پرخوری

خواب قیلوله

تخلیه جنسی متعارف

حجامت

مصرف سرکه وآبلیموی تازه در روز

شناکردن

مصرف سرکه،زرشک،سماق،گشنیز،گلسرخ،آب انار،عناب،خیار،خرفه،آش جو

مزاج بلغم:

این ماده بالقوه خونی است که هنوز خام وناپخته است.یعنی بلغم خلطی است که استعدادآن راداردکه به خون تبدیل شود.

همانطور که می دانید از گرمی معتدل خون به وجود می آیدواز گرمی زیاده از حد صفراواز گرمی خیلی بیش از حد که بسیار سوزنده است سوداحاصل می شود.

سردی سبب پیدایش بلغم وسردی خارج از حدومفرط به سبب خاصیت یخ گردانیدن آن موجب پیدایش سودا می شود.

بلغم بردونوع می باشد

۱-بلغم طبیعی

۲-بلغم غیرطبیعی

بلغم طبیعی که استعدادآن راداردتابه خون تبدیل شود،زیراکه این ماده خودبه خود خونی است که هنوز خام وناپخته می باشد.مزه ی این بلغم شیرین وسردی مزاج آن زیاد نیست.

یعنی طبع این بلغم درقیاس با صفرا،سرداست ولی درقیاس بابدن چندان سردی ندارد.

بلغم همچون خون در بدن جریان دارد؛زیرابلغم طبیعی بسیاربه خون نزدیک است وبدن به آن نیاز دارد.

مثلاهرگاه غذا به اندام ها دیرتر برسد،اندام ها با حرارت اصلی وقوت هاضمه ی خودشان بلغم را گوارش داده وازآن استفاده می کنند.در حالیکه از صفرا وسودا نمی توانند چنین استفاده ای را ببرند.

بلغم یک وجه انتفاعی هم داردکه در مرطوب کردن مفاصل واندام ها ی پرحرکت کاربردداردکه از سائیدگی وخشکی مفاصل جلوگیری می کند.

بلغم غیر طبیعی دارای حالات زیر می باشد وانواع متفاوتی را شامل می شود

الف)بلغم خلمی(آب بینی):بلغم زایدی است که غلظت آن نسبت به بلغم طبیعی کمی رقیق تراست

ب)بلغم خام(ناپخته):بلغم های زایدی که به نسبت بلغم طبیعی خامتر وناپخته ترمی باشد.

پ)بلغم مایی:بلغم زایدی است که غلظت آن نسبت به همه ی انواع بلغم رقیق تراست.

ت)بلغم گچی:بلغم بسیارغلیظ که به مناسبت رنگ سفیدش به آن گچی می گویند.غلظت این بلغم ناشی ازآن است که در مدت زمان طولانی در مفاصل ومدخل هامانده است ،رقتش ازبین رفته واز هر بلغم دیگری غلیظ تراست.

ث)بلغم شور:گرم ترین وخشک ترین نوع بلغم می باشد.

علت شوری رطوبت های آبکی بی مزه یا کم مزه ،آمیزش اجزای خاکی سوخته وخشک مزاج وتلخ مزه باآن است که دراین ترکیب هردوقسمت آبکی وخاکی باهم برابرند.

ج)بلغم صفراوی:اگر صفرای خشک با بلغم رقیق آمیخته شود ومقدارهردوبرابرباشد،آن بلغم،شور وگرم می شود.

چ)بلغم ترش:این بلغم امکان دارد با سودا ترکیب شود ویااینکه ترشی آن خودبه خود ایجاد گردد.

ح)بلغم تلخ گسی:علت تلخی آن می تواندآمیزش با سودای گس باشد.ویا خود به خود بسیار سرد شده باشد

خ)بلغم زجاجی:بلغمی غلیظ وتند است ودر چسبندگی وسنگینی مانند شیشه ی گداخته می باشد.

بلغم وسیستم لنفاوی:

این سیستم،نظافت کننده ی مایعات است که مایعات اضافی وبقایای انهدام بافتی وموادی را که قادر به عبورازغشای مویرگی نیستند،برخی از انواع پروتئین ها،چربی های جذب شده ازروده ،مواد بیماری زارااز فضاهای میان بافتی خارج می کند.

درواقع سیستم لنفاوی یک راه فرعی است که به وسیله ی آن مایعات می توانند مجددااز فضاهای بین سلولی وارد مسیربرگشت خون به قلب شوند.

لنف نواحی مختلف که سرانجام به دهلیزراست می ریزدشامل لنف سروگردن،لنف سینه،لنف قلب،لنف شکم ولنف لگن

بیشتر بیماریهای حاصل از بلغم غالب عبارتنداز:فشارخون وکیست،پارکینسون،مفاصل متورم،بهق،برص،ام اس

درحالت کلی می توان گفت اگر بلغم از ۴۹ درصد در معیار بخشی خود به ۵۰الی ۵۴ درصدبرسد،سردی وتری افزایش می یابد.

اگر سردی افزایش یابدانرژی فرد کم می شود وهنگامی که تری افزایش یابد حجم زیاد می گردد.

گوارش دراین افرادگرایش به سردی داردیعنی نفخ وقاروقورشکم دارند،دهان بی مزه،مرطوب وپرازآب وغذادیرترهضم می شود.

افرادبلغمی بیشتر دچاربیماریهایی از قبیل:افسردگی،بهق وبرص،سفیدی زود رس مو،دردهای مفصلی،سردردهای سینوزیتی،ناراحتی گوارشی،بی اختیاری ادرار،بی میلی جنسی،فشارخون

علائم غلبه ی بلغم وبیماریهای ناشی ازآن:

سپیدی رنگ چهره،نبض کوچک،کسالت،آب دهان بسیارغلیظ،سفیدی رنگ ادرار،خواب بسیار

یکی از بیماریهای غالب در افراد بلغمی برص یا وتیلیگومی باشداین بیماری زمانی نمود بیشتری دارد که بدن در حالیکه سرداست غذای بلغم دار مداوم خورده شودبلغم در بدن رسوب نموده وحاصل آن بیماری برص است.

چنانچه بلغم در مفاصل رسوب کند ایجاد آرتروز می نماید.

فشارخون سرد ناشی از رسوب وامتلای بلغم درعروق می باشد.

اگر بلغم درسر زیادشودایجادسردردمی کندکه با خواب وخوراک تشدید می گردد.شروع سردرد از پشت سر است،سنگینی ملایم دارد وبا حالت تهوع همراه می باشد.

مریض ازمنگی،گیجی وخواب آلودگی رنج می برد.

لکنت زبان – فراموشی مقطعی- ناشنوایی مقطعی-مشکلات گوارشی-بی اختیاری دفع گاز،ادرارومدفوع

تخمدان متورم – کیست تخمدان-ناباروری-افسردگی-شب ادراری-عدم تمایل جنسی

داروهاییکه منضج بلغم هستند عبارتنداز:

گلسرخ-بادیان-انیسون-دارچین-انجیرزرد-پرسیاوشون-مویز بی دانه-زیره سیاه-ریشه شیرین بیان

داروهاییکه مسهل بلغم هستند عبارتنداز:

سیاهدانه-خارخاسک-گل گندم-اسپند-شحم حنظل-بسفایج-انیسون

 

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *